σορυ για το συνεχομενο αλλα βρηκα αυτο
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
Παρέχουν 22 θερμίδες ανά 100 γρ., 3,1 γρ. υδατάνθρακες, 94,9 γρ. νερό και 1,94 γρ. φυτικές ίνες.
Περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως φολικό οξύ, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία όπως χαλκός, σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, σελήνιο και ασβέστιο.
Ανήκουν στα λεγόμενα αμυλούχα λαχανικά και λόγω των καλών υδατανθράκων, της υψηλής πρωτεΐνης και του πολύ χαμηλού ποσοστού λίπους ασκούν προστατευτική δράση από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ είναι κατάλληλα για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
Προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος: δεν πρέπει να κολυμπούν στο λάδι και το αλάτι.
ΜΠΑΜΙΕΣ
Παρέχουν 45 θερμίδες ανά 100 γρ., 2,2 γρ. υδατάνθρακες, 88,7 γρ. νερό και 4 γρ. φυτικές ίνες.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και έτσι συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Παρέχουν επίσης βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φολικό οξύ, Β6 και Β1 και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά (β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Το χαρακτηριστικό συστατικό τους είναι η γλουταθειόνη, που η αντιοξειδωτική δράση της έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Προσοχή απαιτείται από όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερολογικά προβλήματα ή βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο, διότι τα σπόρια της μπάμιας μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες επιδράσεις.
ΝΤΟΜΑΤΑ
Παρέχουν λιγότερες από 20 θερμίδες ανά 100 γρ., 4 γρ. υδατάνθρακες και 94 γρ. νερό.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή λυκοπενίου (ή λυκοπένης), ουσίας που έχει αποδειχθεί πως ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση (προστατεύει λ.χ. από τον καρκίνο του προστάτη και του παγκρέατος).
Επίσης αποτελεί πολύ καλή πηγή των βιταμινών C, Κ, Α, του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη) και διαιτητικών ινών. Επιπλέον, είναι καλή πηγή καλίου, μαγγανίου, χαλκού, μολυβδαινίου.
Η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα εξαρτάται από τον βαθμό ωρίμανσης ή από τη θερμική επεξεργασία, αλλά ασφαλώς μπορεί να καταναλώνεται και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση από όσους αντιμετωπίζουν γαστρικά προβλήματα που συχνά πρέπει να αφαιρούν τα σπόρια ή και τη λεπτή φλούδα της.
ΑΓΓΟΥΡΙ
Παρέχει περίπου 16 θερμίδες ανά 100 γρ., 98 γρ. νερό και 2 γρ. φυτικές ίνες.
Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, φυλλικού οξέος, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών.
Τονώνει, ενυδατώνει και έχει καταπραϋντική δράση στα ελαφρά εγκαύματα από τον ήλιο, ενώ συμβάλλει στον καθαρισμό του εντέρου.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Παρέχουν περίπου 25 θερμίδες ανά 100 γρ., 94 γρ. νερό και 2 γρ. φυτικές ίνες.
Οι πράσινες πιπεριές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών στοιχείων (όπως η β-καροτίνη), αλλά οι χρωματιστές (κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί) είναι πολύ πιο πλούσιες πηγές αυτών των συστατικών, γεγονός που τους προσδίδει ιδιαίτερα υψηλή καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.
Οι πιπεριές περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό και μαγγάνιο. Ανθρωποι με δυσπεψία ή άλλες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό συχνά δεν μπορούν να πέψουν πλήρως τη λεπτή φλούδα της πιπεριάς και πρέπει να τη βγάζουν πριν την καταναλώσουν.
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Παρέχουν 25 θερμίδες ανά 100 γρ., 2 γρ. υδατάνθρακες, 95 γρ. νερό και 1 γρ. φυτικές ίνες.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ενώ περιέχουν βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό (ή φολικό) οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β-καρωτίνη.
Προσοχή ίσως χρειαστεί στα μεγάλα κολοκύθια που περιέχουν μεγάλα σπόρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας ή άλλες ενοχλήσεις σε όσους έχουν διαταραχές του πεπτικού (λ.χ. κολίτιδα, γαστρίτιδα).
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Παρέχουν περίπου 27 θερμίδες ανά 100 γρ., 6,6 γρ. υδατάνθρακες, 91 γρ. νερό και 2,5 γρ. φυτικές ίνες
Είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β6, Β3) και σε ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο).
απο μεριας υδατανθρακων δεν κανουν ζημια αλλα νομιζω μπορει να κολλησεις οποτε μην τις πολυ τρως καλυτερα ειδικα τον πρωτο καιρο που θα εχεις φουλ απωλεια
|