Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Βαρένικα Νο.01 (ποντιακό) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από al1975   
Τετάρτη, 01/08/07

Αυτή είναι η συνταγή της γιαγιας μου της Ελένης.Παραλλαγες υπάρχουν πολλές αναλογα την περιοχη.Αλλού βάζουν αυγό μόνο στη ζύμη, αλλόυ τα κάνουν με κιμά ή βάζουν στη γέμιση του τυριού δυόσμο.Εμείς τα μάθαμε έτσι.

Υλικά
  • 1/2 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1/2 κιλό φέτα
  • 1 αυγό
  • βούτυρο κανονικό, όχι μαργαρίνη.
  • τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού
  • λίγο αλάτι
Εκτέλεση

κάνουμε μια ζύμη κανονική με το αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: λυώνουμε με πιρούνι τη φέτα και ανακατεύουμε με το αυγό.
Κόβουμε τη ζύμη και σχηματίζουμε κορδόνια ενος δάχτυλο. Τα κόβουμε σε κομματάκια ενος εκατοστού. Τα πατάμε λίγο ανοίγουμε μικρά πιτάκια.Προσοχή να μην είναι πολύ λεπτά ειδικά στο κέντρο.Δουλευουμε πάντα σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Γεμίζουμε τα πιτάκια με μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε τσιμπώντας πολύ καλά τις άκρες.Το σχήμα θα είναι σαν τυροπιτάκι.
Ακουμπάμε τα βαρένικα σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
Τα βραζουμε σε μπόλικο νερό για 15 περίπου λεπτά.
Τα στραγγίζουμε με πολύ προσοχή για να μην διαλυθούν και τα βάζουμε στα πιάτα.
Βάζουμε το βούτυρο να κάψει πολύ καλά και ρίχνουμε στο τηγάνι λίγα τρίμματα ψωμιού μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε το καυτό βούτυρο πάνω στα βαρένικα.

Tip
για να ανοίξω τα φυλλαράκια της ζύμη χρησιμοποιώ αντί για πλάστη ένα μπουκάλι ούζο ,έχω πάρει όλα τα χούγια της γιαγιάς, για να μπορώ να ελέγχω το πάχος του φύλλου.
Το βουτυράκι πρέπει να είνα μπόλικο ώστε όταν κόβεται το βαρένικο να το βουτάτε λίγο μέσα στο βούτυρο να παίρνει νοστιμιά.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 10520
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 15-03-2009 16:35
 
ειναι καταπληκτικη συνταγη εμεις στην περιοχη μου τα γεμιζουμε και με μαρμελαδα και ειναι πεντανοστιμα :zzz
 
nenapant

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 11/07/09 )