Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Χοιρινό ρόστο (Κυκλαδίτικο) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από zwzw   
Σάββατο, 11/10/14

Πρόκειται για παραδοσιακή γιορτινή συνταγή. Συνήθως τη φτιάχνουν οι νοικοκυρές το Δεκαπενταύγουστο ή σε μεγάλες γιορτές. Η λέξη ρόστο έχει τις ρίζες της στην ιταλική arrosto που σημαίνει ψητό.

Υλικά
  • 1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 2-3 κουταλιές πελτές (προαιρετικά)Φτιάχνεται επίσης στην Πάρο, την Σαντορίνη, την Ίο και τη Σίφνο. 
  • 2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • ½ κουταλάκι ζάχαρη
  • μακαρόνια, κατά προτίμηση χοντρά
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  • Καθαρίζετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το αλατοπίπερο. Τρυπάτε το κρέας με μαχαίρι και βάζετε στις σχισμές μια σκελίδα σκόρδο μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο.
  • Σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές. Το σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες -και τον πελτέ αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες-, τη ζάχαρη και τη δάφνη και αφήνετε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό που και που.
  • Βράζετε χωριστά τα μακαρόνια και τα σουρώνετε.
  • Βάζετε το κρέας σε πιατέλα, περιμένετε να κρυώσει ελαφρά και το κόβετε σε φέτες. Η παραδοσιακή διαδικασία είναι να ρίξετε τα μακαρόνια στη σάλτσα και να τα ανακατέψετε καλά για να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται. Αλλιώς, τα σερβίρετε σε πιάτα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα, βάζοντας δίπλα τις φέτες του κρέατος.

από τις "Ξερολιθιές της Γεύσης" του Δ. Παπαδόπουλου


Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 3813
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 15/10/14 )