Η συνταγή αυτή είναι απο το τετράδιο της γιαγιάς μου!! Υλικά
- 25γρ.μαγιά φρέσκια ή 2 κ.γ ξερή
- 1/2 φλιτζάνι νερο χλιαρό
- 1 κ.γ κοφτο ζάχαρη
- 1 κ.γ κοφτο αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα
- 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
- 1 κ.γ γλυκάνισο σε σπόρους
- 150 γρ. ζαμπόν μπουτι ή καπνιστό
- 3 1/2 φλιτζάνια αλευρι σκληρό
- 1 αυγό συν 2 κρόκους
- Αυγο με λιγο γάλα για το γυάλισμα
Εκτέλεση
- Διαλυουμε τη μαγια στο νερο μαζι με το αλατι, τη ζάχαρη και το 1/3 απο το αλευρι μας για να φτιαξουμε ενα προζύμι
- Ανακατευουμε μεχρι να γινει λειο και το αφηνουμε σκεπασμενο για 15 λεπτα να φουσκώσει.
- Προσθετουμε σε μια λεκανη (μπορουμε και στο μίξερ) μαζι με το προζυμι, το αυγο και τους κροκους χτυπημένους,τα τυρια, το γλυκάνισο και το ζαμπον.
- Σταδιακα προσθετουμε και το αλευρι.
- Ζυμώνουμε οσο χρειαστει για να εχουμε μια ζυμη λιγο πιο σφικτη απο ζύμη ψωμιου.
- Αφηνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο 2 ώρες να φουσκώσει ή για πιο σύντομα βαζουμε το μπωλ σκεπασμένο στο φούρνο μας στον αερα στους 50 βαθμους ,ακουμπισμένο πανω σε μια πετσετα για περιπου 1 ώρα.
- Ξαναζυμώνουμε λιγο και το βαζουμε σε μακροστενη φορμα βουτυρωμένη και αλευρωμενη.
- Αν θελουμε αλειφουμε με λιγο αυγο χτυπημένο με γάλα για να γυαλίσει.
- Ψηνουμε στους 180-190 βαθμους στην κάτω θέση του φουρνου για περιπου 50 λεπτά ή μεχρι να δουμε οτι ροδίσε καλα.
Προσόχη στα τυρια μας. Δεν πρεπει να χρησιμοποιησουμε μαλακά κιτρινα τυρια γιατι βγαζουν πολυ λάδι και κραταει το ζυμάρι μας υγρασία. Αν θελετε να βαλετε κατι αλλο προτιμηστε λευκά σκληρά τυριά. Καλή επιτυχία!!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (23) | Εμφανίσεις: 9100 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |