Σας παραθέτω λοιπόν την αγαπημένη συνταγή των Ορχομένιων για ένα διαφορετικό πεντανόστιμο τυρόψωμο και πολύ εύκολο! Τα υλικά μας Για την ζύμη - 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 2 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
- Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 2 1/2 φλυτζάνια)
Για την γέμιση - 600 gr. φέτα
- 500 gr.βούτυρο
- Για την επάλειψη
- 2 αυγά
Ας δούμε πώς φτιάχνεται - Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνουμε το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
| - Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
- Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
|
| - Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ισόποσες μπάλες ζυμαριού.
|
| - Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι
- Παίρνουμε την πρώτη μπάλα ζυμαριού και την πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξει, ρίχνοντας ταυτόχρονα μερικές κουταλιές βούτυρο.
- Πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο.
|
| - Ρίχνουμε την φέτα την οποία έχουμε τρίψει με το χέρι να πάει παντού, διπλώνουμε, το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπαλάκια ζύμης και υπολογίζουμε να μας μείνει περίπου το 1/4 από το βούτυρο που λιώσαμε.
|
| - Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και το βουτυρώνουμε.
- Βάζουμε μέσα κάθε κομμάτι της ζύμης και το ξανανοίξουμε, όσο μπορούμε με την βοήθεια του βουτύρου ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού.
- Συνεχίζουμε με όλα τα ζυμάρια βάζοντας το ένα μέσα στο άλλο και απλώνοντάς το πάλι με την παλάμη.
|
| - Στο τέλος θα γίνει μία ομοιόμορφη "πίτα"
- Χτυπάμε τα αυγά με μία κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε την όλη επιφάνεια.
- Ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει, περίπου 45'λεπτά.(εμένα μου αρέσει λίγο ξεροψημένο και το αφήνω λίγο παραπάνω!)
|
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρεται ζεστό ή κρύο! Ακόμα και άν κρυώσει το βούτυρο δεν παγώνει και δεν είναι καθόλου βαρύ! Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 17052 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |