Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σάμαλι της γειτόνισσας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από Mary   
Δευτέρα, 01/03/10
p3010009_400

Όταν το απόγευμα βγήκα να πάω στο φούρνο της γειτονιάς μου για να αγοράσω γιαούρτια για τις αραβικές πίτες με κοτοσαλάτα της Φλο, είχα ένα ατυχές-ευτυχές συμβάν. Βρέθηκα μούρη με μούρη με μια λαμαρίνα σάμαλι. Και παρόλο που δεν είμαι φαν του είδους (η σοκολάτα δεν αλλάζετε για τίποτα στον κόσμο) ένοιωσα ένα σκίρτιμα. Ένα κομματάκι (για να μη πω κομματάρα) θα το χτυπούσα μέχρι να μαρτυρήσει στα χέρια μου.

Γυρίζοντας λοιπόν στο σπίτι, πετυχαίνω τη μαμά μου να πίνει το καφεδάκι της με τη γειτόνισσα-φίλη της. Τους εξιστορώ το συμβάν με το τρακάρισμα του σάμαλι, και η γειτόνισσα Ματίνα μου ανακοινώνει ότι έχει μια σούπερ συνταγή και μόλις γυρίσει θα με πάρει τηλέφωνο για τα δέοντα.
Στην αρχή που άκουσα τα υλικά έπαθα σοκ! Μου φάνηκαν υπερβολικά σε ποσότητες και λίγα σε ποικιλία. Παρόλα αυτά με διαβεβαίωσε ότι η συνταγή είναι επιτυχημένη 100%.
Το έκανα με φόβο Θεού! Το αποτέλεσμα όμως με έκανε να ομολογήσω ότι οι παλιές νοικοκυρές με την απίστευτη εμπειρία τους, έχουν αναγάγει, τις πιο απλές σε υλικά συνταγές, να γίνονται έργα τέχνης στο στόμα μας, που κανένας γκουρμέ-σεφ δεν μπορεί να τις φτάσει. Ελπίζω να το απολαύσετε όσο εμείς!

Υλικά
  • 1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 γιαούρτι πρόβειο 400 γρ. (αφαιρείται την πέτσα)
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αμμωνία
  • 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη με 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 1/2 ποτήρια νερό

Σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • φλούδα από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
p3010006_400
  • Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη και ανακατεύετε αρκετή ώρα μέχρι να διαλυθεί το γιαούρτι.
  • Αλείφετε ένα μεγάλο πιρέξ με βούτυρο. Ρίχνετε το μείγμα και το ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα (μεσαία θέση) για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
  • Αφήνετε το σάμαλι να κρυώσει και βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 5-6 λεπτά, και όπως είναι καυτό το ρίχνετε όλο (μη το φοβηθείτε!) στο σάμαλι. Σε 15 λεπτά σερβίρετε.

Καλή επιτυχία!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (14) | Εμφανίσεις: 10048
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 03-03-2010 11:27
 
Η φωτογραφία Mary τα λέει όλα, όσο για την κορούλα σου είναι γλύκα να την χαίρεσαι την μικρή νοικοκυρούλα ;)
 
marylou
2. 03-03-2010 14:12
 
Τέλειο φαίνεται! Μου τρέχουν τα σάλια μόνο που το βλέπω! Μπράβο!
 
giavroudi
3. 03-03-2010 16:35
 
Είδες πως οι παλιές νοικοκυρές δένουν άριστα με τις πολύ νέες!! 
Στα έχω πει εγώ και μη φωνάζεις έχουν ταλέντο και τα δυο!!!
 
xanthibax
4. 03-03-2010 17:33
 
Μαιρούλα, βλέπω τα ζουζούνια τα 'χεις βγάλει από νωρίς στο κουρμπέτι της κουζίνας ;) ;) Στα ώπα ώπα θα σ' έχουν σε λίγο καιρό που θα πάρουν το κολάι :zzz :zzz :zzz  
Όσο για το σάμαλι...εγώ δεν συμπαθώ τα σιροπιαστά, γιατί όπως είπες κι εσύ, η σοκολάτα δεν αλλάζεται με τπτ στον κόσμο...αλλά θα το δοκιμάσω να το προσφέρω σε ένα τραπέζι που έχουμε το Σκ. 
Γεια στα χεράκια σας :grin
 
Flora
5. 03-03-2010 23:46
 
Μαίρη καλή και η σοκολάτα αλλά και τα σιροπιατά έχουν την χάρη τους. Με μια μπαλίτσα παγωτό είναι μια χαρά. Καλά είσαι πολύ τυχερή. Σε λίγο δεν θα μπαίνεις στην κουζίνα. Θα γυρωάς από τη δουλειά και τα παιδάκια σου θα σου έχουν έτοιμο το φαγητό. Μακάρι και τα δικά μου.
 
voula
6. 04-03-2010 14:52
 
Πρώτα πρώτα να χαίρεσαι την πολύ όμορφη κόρη σου. Έπειτα ΄μου απομυθοποίησες - ευτυχώς - ένα γλυκό που μ αρέσει πολύ αλλά που φοβόμουν πάντα πως είναι μπελαλίδικο και δεν θα το καταφέρω και σ ευχαριστώ γι αυτό. Μοσχομύρισε το σπίτι σου φαντάζομαι. Δεν είσαι και γειτόνισσα να με κεράσεις δυστυχώς.
 
Nena
7. 23-03-2010 11:39
 
το έφτιαξα !!! το έφτιαξα και είναι τέλειο !!! ευχαιστώ πολύ και εσένα Μαιρούλα μου αλλά την κορούλα σου !!! 
 
σας φιλώ πολύ πολύ
 
MB04
8. 24-03-2010 00:03
 
Μπράβο Μαριώ μου, χαίρομαι που σας άρεσε!
 
Mary

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 03/03/10 )