Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Γλυκά Κουταλιού arrow Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού Νο.03
Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού Νο.03 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από lovestars   
Παρασκευή, 15/01/10
dsc06527_400

Tο πορτοκάλι είναι αγαπημένο μου γλυκό, λατρεύω την γλυκόπικρη γεύση του και το υπέροχο άρωμά του! Τα πορτοκάλια που χρησιμοποιήσα είναι βιολογικά από το Άργος!

Τα υλικά μας
  • 2 κιλά πορτοκάλια χοντρόφλουδα (5 πορτοκάλια περίπου)
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 Βανίλια (άν θέλουμε)
  • 6-7 σταγόνες λεμονιού
Ας δούμε πώς φτιάχνεται
  • Διαλέγουμε χοντρόφλουδα, καθαρά και φρέσκα πορτοκάλια. Τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε, τρίβουμε με ψιλό τρίφτη ελαφρά την φλούδα τους με προσοχή γιατί δεν πρέπει να φτάσουμε στην άσπρη σάρκα.
  • Βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα άφθονο νερό και βράζουμε τα πορτοκάλια σε δυνατή φωτιά για 45-50 λεπτά.
  • Κρυώνουμε τα πορτοκάλια σε λεκάνη με κρύο νερό, τα αφήνουμε μέσα στο νερό για 15 λεπτά αλλάζοντας τακτικά το νερό.
  • Βγάζουμε τα πορτοκάλια από το νερό, τα βάζουμε σε μία λεκάνη και τα αφήνουμε να στεγνώσει η φλούδα τους 1-2 ώρες.
  • Κόβουμε τα πορτοκάλια κάθετα στην μέση αφαιρώντας τις άκρες τους και στην συνέχεια τα κόβουμε σε χοντρές φέτες (3 εκ. περίπου).
  • Τοποθετούμε τις φέτες πορτοκαλιού σε τρυπητό, βάζοντας μία λεκάνη από κάτω για να συλλέξουμε τα υγρα που θα βγάλουν και τα αφήνουμε 1-2 ώρες. Ζυγίζουμε τα πορτοκάλια και όσο είναι τελικά, τόση ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης, κατόπιν δημιουργούμε στρώσεις με τις φέτες και εναλλάξ με ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα υγρά που έμειναν και λίγο νερό περίπου 1/2 φλιτζάνι γιατί θα βγουν και τα υπόλοιπα υγρά από τα πορτοκάλια.
  • Βράζουμε το γλυκό μας σε μέτρια φωτιά και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει να ανακατεόυμε γιατί θα διαλύθούν οι φέτες!
  • Μόλις δέσει το σιρόπι αποσύρουμε.
  • Προσθέτουμε την βανίλια και το λεμόνι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε το γλυκάκι σε αποστειρωμένα βάζα.

 Το ξύσμα από τα ποροκάλια άν θέλετε το κρατάτε,το αποξηρένετε για 2-3 μέρες απλωμένο σε λαδόκολα,σε στεγνό και ξηρό μέρος,και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα κέικ σας,σε ροφήματα, σε φαγητά.

Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε και στο προσωπικό μου blog myfunkycook.blogspot.com

Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 16426
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 16-01-2010 21:31
 
Καλοοοοοοό! Έφτιαξα κι εγώ κάποιο βαζάκι αλλά είναι κάτι ανάμεσα σε γλυκό και μαρμελάδα. Όμως νόστιμο επίσης.
 
Nena
2. 18-01-2010 10:44
 
Ευχαριτώ!!!  
Κι εγώ πρώτη φορά που είχα φτιάξει μου είχε γίνει σαν μαρμερλάδα! :zzz  
Φέτος όμως το έκανα τέλειο!
 
lovestars
3. 20-12-2011 15:14
 
Eτσι το φτιάχνω κι εγώ,είναι πιό ωραίο ολόκληρο το πορτοκάλι.Άν κόψετε πιό λεπτές φέτες γίνεται σαν''γλυκομαρμελάδα''.
 
vanilia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 13/05/10 )