Οι τηγανίδες ή λαλάγκια στην πατρίδα μου (Μάνη) φτιάχνονται όταν έχουν μαζευτεί οι ελιές και κυρίως παραμονή Χριστουγέννων και παραμονή των Φώτων. Τηγανίζονται σε φρέσκο ελαιόλαδο. Είναι δε υπέροχες με τυρί φέτα και αντικαθιστούν το ψωμί. Όταν ήμουν μικρή η Θεία μου της τηγάνιζε στο τζάκι σε μια τεράστια μαρμίτα γεμάτη φρέσκο λάδι και μου έλεγε πως ο καπνός από το λάδι έδιωχνε τους καλικάτζαρους. Πιστή λοιπόν στις παραδόσεις κάθε χρόνο φτιάχνω και εγώ τηγανίδες. Σας παραθέτω την συνταγή, την οποία αφιερώνω στον πατέρα μου που με έμαθε να τηρώ τα έθιμα της οικογένειάς του όπου και αν βρίσκομαι, και σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα (χωρίς καλικάντζαρους), υγεία και καλή χρονιά. Υλικά - 6 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
- ¾ κούπας ελαιόλαδο
- 8 γρ.ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλ.αλάτι
- ½ κουτ.γλ. ζάχαρη
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- ¾ κούπας νερό χλιαρό περίπου ( η ποσότητα του νερού εξαρτάται πάντα από το αλεύρι)
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (χρειάζεται μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα)
Εκτέλεση
- Σε ένα ποτήρι με λίγο χλιαρό νερό (περίπου 3-4 κουταλιές) ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10’ μέχρις ότου η μαγιά αφρίσει
- Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι σε βαθιά λεκάνη
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι την μαγιά και νερό όσο πάρει
- Ζυμώνουμε μέχρις ότου πετύχουμε μία ζύμη μαλακιά
- Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα
- Πλάθουμε μπαστούνια
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες και διατηρούνται πολλές μέρες. Προσθήκη ως Αγαπημένο (10) | Εμφανίσεις: 13113 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |