Υλικά - 1 ολόκληρο κομμάτι καπνιστό ζαμπόν καλής ποιότητας, 2,5-3kg. Περίπου
- 1 κούπα χυμό μήλου
- ½ κούπα μουστάρδα dijon
- 2/3 κούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση - Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
- Τοποθετούμε το ζαμπόν σε γάστρα η οποία να κλείνει καλά με καπάκι και το περιχύνουμε με το χυμό μήλου.
- Ψήνουμε με κλειστό καπάκι για 2,5-3 ώρες. 1 ώρα για κάθε κιλό. Αν το κομμάτι είναι μεγάλο για το σκεύος μας, το τυλίγουμε με χαρτί ψησίματος, από πάνω με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε χωρίς καπάκι.
- Μετά το πέρας των ωρών, αδειάζουμε τα υγρά από τη γάστρα και τα κρατάμε στην άκρη.
- Μ' ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσουμε την επιφάνεια του ζαμπόν σε ρόμβους.
- Καλύπτουμε με τη μουστάρδα, έπειτα με τη ζάχαρη και περιχύνουμε με το μέλι.
- Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200C και ψήνουμε με ανοιχτό καπάκι αυτή τη φορά, για μισή ώρα ακόμη.
- Κάθε 10' βρέχουμε το ζαμπόν με κουταλιές από τους χυμούς του, που κρατήσαμε στην άκρη.
- Είναι έτοιμο όταν η ζάχαρη έχει καραμελώσει και έχει πάρει σκούρο χρώμα σε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά του ζαμπόν.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ½ ώρα.
Το κόβουμε φέτες με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι (ιδανικά με ηλεκτρικό) και σερβίρουμε ζεστό. Έχει πολύ εντυπωσιακή παρουσία από μόνο του, είναι ιδανικό για γιορτινό τραπέζι και η διαφορετική γεύση του “τραβάει” μπόλικο κρασάκι. Καλή Επιτυχία και Καλές Γιορτές! Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 7035 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |