Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μύδια γκρατέν Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από Mary   
Δευτέρα, 14/12/09
pc110016_400
Υλικά
  • 45-50 μύδια
  • 250 γραμμ. βούτυρο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι και πιπέρι
Eκτέλεση
Κόβετε το βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνετε να μαλακώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζετε στο μπλεντεράκι το βούτυρο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα δουλεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά και να γίνουν σαν αλοιφή.
 
pc110008_400
Πλένετε και καθαρίζετε τα μύδια αφαιρώντας το «γενάκι» τους. Τα βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι και τα σκεπάζετε με το καπάκι. Τα ψήνετε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, κουνώντας το τηγάνι συχνά μέχρι να ανοίξουν όλα. Ρίχνετε το κρασί και αφήνετε το καπάκι ανοιχτό αφήνοντάς τα να βράσουν για άλλα 5 λεπτά.
pc110011_400
Τα ρίχνετε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνετε να χλιαρύνουν.
Αφαιρείτε το μισό όστρακο και αφήνετε τα μύδια στο άλλο μισό. 
Με ένα μαχαίρι αλείφετε αρκετή ποσότητα βουτύρου σε κάθε όστρακο. Πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Τοποθετείτε τα μύδια σε λαμαρίνα στρωμένη με τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο (για να μην αναποδογυρίσουν). Τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο, στους 200 βαθμούς για 5-8 λεπτά.
Καλή σας όρεξη! 

Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 6084
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 15-12-2009 12:52
 
Ετσι δεν τα έχω δοκιμάσει ετσι τα μύδια αλλά φαίνονται φοβερά. Θα είναι και πολύ μυρωδάτα ό,τι πρέπει για ουζομεζεδάκι :)
 
vago
2. 15-12-2009 14:31
 
Ενα πιατάκι για μένα υπάρχει;; 
Τα μύδια είναι η αδυναμία μου, με κατεψυγμένα γίνονται μιας και τα φρέσκα μου πέφτουν λίγο μακρυά;;
 
xanthibax
3. 15-12-2009 14:37
 
Όντως είναι θεϊκά έτσι τα μύδια. Και γω πρώτη φορά τα δοκίμασα και μάλιστα ο γιος μου, που τα σχολίασε «κάπως» όταν τα ετοίμαζα, μόλις δοκίμασε το πρώτο... τα τσάκισε!!! 
Οπότε Ξανθή μου δεν έμεινε τίποτα... :sigh Όσο για τα κατεψυγμένα τι να σου πω... Υπάρχουν κατεψυγμένα με τα κελύφη τους; Αν ναι... νομίζω ότι γίνονται... Σαφώς όμως, με τα φρέσκα είναι αλλιώς! :upset
 
Mary
4. 15-12-2009 14:41
 
Ευχαριστώ Μαίρη, υπάρχουν σε κάποια Σ/Μ αλλά όπως λες τα φρέσκα είναι αλλιώς, εγώ όμως δεν βρίσκω παρά μόνο σπάνια στη κεντρική αγορά. 
Τώρα που θα είμαι συνταξιούχος θα έχω άλλη άνεση ψαξίματος!!
 
xanthibax
5. 15-12-2009 15:11
 
Τέλεια Μαίρη. Λατρεύω τα μύδια και θα τα δοκιμάσω. Να ρωτήσω μόνο το εξής: εγώ το γενάκι το έβγαζα αφού τα άχνιζα εσύ πως το βγάζεις με ωμά (ζωντανά) τα μύδια αφού κλεινουν το κέλυφος? Για πες το κολπάκι σου :grin
 
mariaZ
6. 15-12-2009 17:51
 
Που τη βρήκες βρε αυτή τη συνταγή? Δεν τα έχω φάει έτσι αλλά αν κρίνω από τα υλικά και τα μύδια που μου αρέσουν πολύ θα είναι φανταστικά. Θα συμφωνήσω με το γιο σου. Το πριν και το μετά καμία σχέση.
 
voula
7. 15-12-2009 18:24
 
Καλά έγραψε αυτή η συνατγή Μαιρούλα. Και από εμφάνιση και είμαι σίγουρη και από γεύση. Τώρα που θα πέρω άδεια λόγω Χριστουγέννων, θα το φτιάξω και αυτό. Μπράβο Μαιρούλα, άλλη μια φορά.
 
ekaterini
8. 15-12-2009 21:57
 
Αμάν Μαίρη...τι είναι αυτά που διαβάζω βραδιάτικα :upset :upset  
Άντε να βρω φρέσκα μύδια τώρα :roll ...και ξέρεις πως κάνω για τα θαλασσινά :zzz :zzz  
Εξαιρετική η πρότασή σου, θα δοκιμαστεί το συντομότερο δυνατό!
 
Flora
9. 16-12-2009 12:45
 
Εγώ νόμιζα ότι όλες την ξέρατε τη συνταγή... Είναι πολύ γνωστή (άσχετα αν δεν την είχα ξαναφτιάξει) και μου κάνει εντύπωση η έκπληξή σας... Χαίρομαι πάντως που σας άρεσε... 
Μαριώ πάντα βγάζω το «γενάκι» στα ωμά μύδια. Δεν χρειάζονται άνοιγμα ούτε και άχνισμα για να τα καθαρίσεις. Συνήθως εξέχει η άκρη του έξω από το κέλυφος. Το πιάνεις και το τραβάς, και έτσι βγαίνει. Για προσπάθησέ το την επόμενη φορά. 
Φρέσκα μύδια έχουν δύο ψαράδες στάνταρ στην κεντρική αγορά. Εγώ πάντα στέλνω το delivery boy της οικογένειας (βλ. παππούς) και μου παίρνει.
 
Mary
10. 17-12-2009 14:01
 
Έπαθα το κατιτίς μου με την συνταγή σου Μαίρη :upset :upset :upset Σούπερ!!!
 
atalanth

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 25/02/10 )