Επιλογές μελών
Βασικό Μενού
Τραχανάς και πως φτιάχνεται (8 συνταγές) |
Έχει υποβληθεί από pastaflora | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Πέμπτη, 18/06/09 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τούτο το άρθρο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες της υπαίθρου, που ασχολούνται ακόμη φτιάχνοντας αγνές παραδοσιακές τροφές για όλο τον χρόνο, είναι αφιερωμένο, σε αυτούς πού θέλουν να τρέφοντα αγνά, και όχι με μηχανοποιημένα τρόφιμα, είναι αφιερωμένο στις κοπελιές και τους φίλους όλους του GreekMasa.gr, που δεν ξέρουν πως να το φτιάξουν μόνοι τους (γιατί εδώ που τα λέμε άλλη χάρη έχει να το κάνεις μόνος(η) σου....!) και πάνω από όλα είναι αφιερωμένο στις γιαγιούλες από την Λαμία, Τρίκαλα και από την Τρίπολη, που ρώταγα το καλοκαίρι στην θάλασσα, στην Παραλια τοων Αγίων Αποστόλων-Καλάμου, την Εληνομουσουλμάνα φίλη μου από την Κομοτινή την Ζινέπ, και που με συμβούλευσαν, πως να μάθω να φτιάχνω, τις 3 βασικές συνταγές ζυμώματος, και όλη την διαδικασία παρασκευής τους... Νάναι καλά όπου βρίσκονται στον Ουρανό ή στην Γή. Τις ευχαριστώ από την καρδιά μου 1η συνταγή : Τραχανάς γλυκός σιμιγδαλένιος Υλικά
ΕκτέλεσηΒράζω αποβραδίς, το γάλα με το αλάτι, και το ανακατεύω να διαλυθεί καλά, και το αφήνω να βράσει και να φουσκώσει, και σπάζω την πέτσα με το κουτάλι και το αφήνω λίγο ακόμη να ξαναφουσκώσει. Σβήνω τη φωτιά και ρίχνω λίγο –λίγο το σιμιγδάλι και αρχίζει να πήζει. Το αφήνω σκεπασμένο όλη την νύκτα να απορροφήσει όλο το γάλα, και να κρυώσει μέχρι το πρωί. Το πρωί στρώνω στο κρεβάτι και απαραίτητα σε ξηρό και δροσερό μέρος, ένα σεντόνι πεντακάθαρο, και αρχίζω να κόβω μπουκίτσες – μπουκίτσες, τον τραχανά πού είναι σε μορφή ζυμαριού. Κόβω όσο πιο μικρές μπουκίτσες μπορώ. Το σκεπάζω με ένα τούλι μεγάλο σαν σεντόνι, για να μην τον πλησιάζουν οι μύγες, και τον αφήνω μια δύο ώρες να ξεραθεί από την μία πλευρά. Αμέσως γυρίζω τις μπουκίτσες {νιφάδες} από την άλλη πλευρά να στεγνώσουν και από εκεί λίγο και να μην κολλάνε στα χέρια. Άμα στεγνώσουν 3 ώρες μετά, τις κόβω στην μέση και αφήνω να ξεραθούν πάλι εκεί πού κόπηκαν. Πάλι μετά από 2 ώρες επαναλαμβάνω το ίδιο δηλαδή τις κόβω σε πιο μικρότερα κομματάκια, και πάλι επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά, και τις αφήνω να ξεραθούν. Στο τέλος τις περνώ από το ειδικό κόσκινο {δερμάτινο} για τραχανά και βγαίνει από κάτω σαν κους – κους, ή ακόμη πιο ψιλό. Μπορεί να γίνει και χωρίς το κόσκινο , μόνον με τις παλάμες των χεριών μας, τον τρίβουμε με κυκλικές κινήσεις και βγαίνει από τα χέρια μας σαν ψιλό σιμιγδάλι, πού είναι και πιο εύπεπτος. Τον αφήνουμε και πάλι να στεγνώσει για αρκετές μέρες απλωμένο, ανακατεύοντας και γυρίζοντας τον πάνω –κάτω μέχρι που στεγνώνει εντελώς, σκληραίνει και παίρνει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα σαν το σιμιγδάλι και μοσχομυρίζει βούτυρο . Αφού στεγνώσει, όσο περισσότερο θέλουμε μπορούμε να τον αφήσουμε να ξεραθεί. Στο τέλος τον βάζουμε σε μια βαμβακερή καθαρή σακούλα σαν μαξιλαροθήκη και τον κρεμάμε σε έναν γάντζο στον αέρα . Δεν θέλει ακόμα κλείσιμο. Μετά από 1-2 μήνες τον βάζουμε όπως είναι στην σακούλα σε ένα τάπερ, πού να κλείνει ερμητικά {αεροστεγώς}. Τρώγεται σαν σούπα με ντομάτα και τυρί ή σκέτος, με κρέας ή όχι. Επίσης 1-2 χούφτες τραχανά μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι όταν κάνουμε πίτες απορροφώντας έτσι τα πολλά υγρά και τις κάνει να μοσχομυρίζουν βούτυρο. 2η συνταγή : Τραχανάς ξινός Υλικά
ΕκτέλεσηΑφού ξινίσει πολύ το γάλα, ρίχνω το αλεύρι, όσο πάρει και το ζυμώνω μια ζύμη που να κόβεται και να ξεκολλάει από τα χέρια σαν ψωμί. Την αφήνω εκτός ψυγείου σε μια λεκάνη σκεπασμένη 1-2 μέρες να ξινίσει κι άλλο γιατί αυτό είναι η νοστιμιά του, και κατόπιν τον κόβω μπουκίτσες σαν νιφάδες όπως στον προηγούμενο τραχανά και κάνω όλη την προηγούμενη εργασία. Εκτός από τις πίτες και τις σούπες σκέτον, μπορούμε να τον μαγειρέψουμε με κοτόπουλο, κρέας και ψαρόσουπα με κεφαλόπουλο ψάρι, (όπως τον μαγειρεύουν στην Μυτιλήνη - βλέπε συνταγή κατασκευής και μαγειρικής του στην συνταγή τραχανάς Χάχλες Μυτηληνιός ή ξινόχοντρος από την Κρήτη!) Βλέπε στο τέλος 5η συνταγή παραλλαγής μαγειρέματος του ξινού τραχανά ΡΙΖΟΤΟ !!! 3η συνταγή : Νησιών - Μακεδονίας - Θράκης (Τούρκικος)Όπως μου τον είπε και τον έχω κάνει πολλές φορές μια τουρκάλα φίλη μου. Είναι νοστιμότατος, σαν να έχουμε βάλει και κύβο κρέατος κατά το μαγείρεμα Υλικά
ΕκτέλεσηΖυμώνω το γιαούρτι με το αλεύρι και προσθέτω σιγά- σιγά όλα τα υλικά, το ζυμώνω σαν ψωμί, με δύναμη αργά, να γίνει μια ζύμη σφιχτή και μυρωδάτη. Την αφήνω να ξινίσει κι άλλο 4 περίπου μέρες και την ελέγχω κατά διαστήματα γιατί φουσκώνει και την ζυμώνω ελαφρά, με λίγο αλεύρι. Αφού η ξινίλα φτάσει στο σημείο πού θέλω, τότε, τον κόβω σε νιφάδες, και ακολουθώ την διαδικασία των προηγουμένων τραχανάδων. Είναι ο νοστιμότερος τραχανάς και δεν θέλει κρέας ή πουλερικό για να μαγειρευτεί. Η γεύση του είναι σαν να έχω βάλει κύβους μάτζι στο μαγείρεμα. 4η συνταγή : Παραλλαγή Αρετής Πιστιόλα ΥΠΕΡΟΧΗ 5η Συνταγή : γλυκός σταρένιος. Υλικά και Εκτέλεση
Άλλη γεύση!!! 6η Συνταγη: Τραχανάς ξυνοχοντρός (Χάχλες δηλ. βαρκούλες)Από την Μυτιλήνη! Παρασκευή - συνταγές μαγειρέματος και μεζεδάκια …για ΟΥΖΟ ! Υλικά και Εκτέλεση
Τις ψήνω στα κάρβουνα και όπως είναι ζεστές τις βουτώ στο κόκκινο κρασί.Είναι πολύ νόστιμες!!…Ή τις ψήνω στον φούρνο βουτυρωμένες και τις γαρνίρω με κοτόπουλο, ντομάτα, μπέίκον, πιπεριές και τριμμένο κεφαλοτύρι, και τις ψήνω σαν μικρές πίτσες, ή τις συνοδεύω ψημένες με αρωματικά χόρτα εποχής λεμόνι, και 2-3 στάλες ελαιόλαδο και λίγο φρέσκο τυράκι να λιώσει. Άλλες νόστιμες ιδέες!!… Τις ψήνω και τις στολίζω με βούτυρο αλειμμένες και ντομάτα και φέτα + λαδοτύρι + λουκάνικο ή και τυρί τοστ + μπέικον , ή τυρί και πιπεριές κόκκινη και πράσινη σε ροδέλες. Ή ψημένες στα κάρβουνα να αρχίσουν να ροδίζουν και κατόπιν τις βουτώ στο νερό σαν τα κριθαροκούλουρα!… Ή τις ρίχνω σε αχνιστό ζωμό από κρέας ή κοτόπουλο, ή ψαροζούμι από κέφαλο και σιγά-σιγά λιώνουν και γίνεται μια πεντανόστιμη σούπα. 7η Συνταγή: Τραχανάς ξυνόχοντρος με σύγκλινοΑπό τον Βάμο της Κρήτης Υλικά
ΕκτέλεσηΣοτάρω με λάδι το ψιλοκομμένο πράσο και κατόπιν προσθέτω και το σύγκλινο, το σοτάρω και αυτό, και σβήνω με το κρασί.Προσθέτω και ζεστό νερό όσο χρειάζεται να βράσει το χοιρινό και μετά από 10΄λεπτά ρίχνω και τον τραχανά και λίγο νεράκι με : 8η Συνταγή: Κόκκινη σούπα τραχανά Υλικά και ΕκτέλεσηΜαγειρεύεται με ντομάτα σκέτος ή και με ζωμό κοτόπουλου ή μοσχαριού, αλατοπίπερο ή και κατά προτίμηση ΕΛΑΧΙΣΤΟ καυτερό κοκκινοπίπερο και στο τέλος βάζουμε και φέτα να λιώσει και μπόλικες παπάρες ψωμιού! Προσθήκη ως Αγαπημένο (16) | Εμφανίσεις: 160845 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 11/06/10 ) |
Σας προτείνουμε :
|
|
Συζητήσεις
- Τι θα φάμε σήμερα 25/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 19/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 15/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 14/03/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 05/01/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 26/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 06/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 28/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 10/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 05/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 25/08/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 23/08/2023