Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Βαρένικα Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από Stefi   
Κυριακή, 01/06/08

Υπέροχα γεμιστά, ποντιακά ζυμαρικά!!! (Εκδοχή περιοχής Καυκάσου)

Υλικά:
  • νερό 2-3 ποτήρια
  • αλεύρι για πίτες, όσο σηκώσει
  • αλάτι
  • βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
  • λάδι (λίγο στο βράσιμο)
  • κρεμμύδι (προαιρετικά)

Γέμιση α'

  • τυρί φέτα ή μυζήθρα ή ανθότυρο

Γέμιση β'

  • 1/2 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
  • 1κρεμμύδι ξερό,φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο,
  • αλάτι, πιπέρι, λαδάκι

Γέμιση γ'

  • 2-3 πατάτες μεγάλες
  • αλάτι, κόκκινο πιπέρι γλυκό (πάπρικα)

Προετιμασία

Γέμιση Α'

  • Απλά τρίβουμε είδος που προτιμήσαμε σε πολύ ψιλά τρίμματα.

Γέμιση Β'

  • Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τον κιμά.Ρίχνουμε το μαϊντανό,αλάτι και πιπέρι.

Γέμιση Γ'

  • Βράζουμε και πολτοποιούμε τις πατάτες.Ρίχνουμε αλάτι, πάπρικα και ανακατεύουμε.

Εκτέλεση:

  • Κάνουμε μια ζύμη λίγο σφιχτή με το νερό, αλάτι και αλεύρι.
  • Έπειτα ανοίγουμε ένα φύλλο με τον πλάστη μεγάλο αλλά όχι πολύ λεπτό και κόβουμε με ένα ποτήρι μικρά στρογγυλά κομμάτια ζύμης που τα γεμίζουμε με ένα από τα τρία μίγματα γέμισης. Οτι μας αρέσει περισσότερο.
  • Τα κλείνουμε διπλώνοντας στην μέση, βρέχοντας πολύ ελαφρά την άκρη τους και πιέζοντας με τα δάχτυλα.
  • Σε κατσαρόλα που βράζει αρκετό νερό με λίγο λάδι και λίγο αλάτι, τα ρίχνουμε απαλά ένα-ένα να μην ανοίξουν και βράζουμε όπως τα μακαρόνια σε μέτρια θερμοκρασία για 5-7 λεπτά. Προσοχή: Το πολύ βράσιμο θα τα ανοίξει και θα χυθεί η γέμιση.
  • Τα στραγγίζουμε, περιχύνουμε με βούτυρο ή τσιγαρισμένο κρεμμύδι και μαυριπίπερο σε λαδάκι και σερβίρουμε με γιαούρτι και τριμμένο ξερό δυόσμο.

Να συμπληρώσω μερικές λεπτομέρειες ακόμη λοιπόν, που θα φανούν ίσως χρήσιμες

Ανοίγουμε το φύλλο, όπως θα ανοίγαμε για πίτα. Προσέχοντας όμως να μην το παρακάνουμε με το αλεύρι στο άνοιγμα,(μην γίνει σκληρό το φύλλο και δεν κλείσει καλά) γιατί θα σκορπίσει η γέμιση κατά τη βράση. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κατά την διαδικασία της ετοιμασίας. Xρησιμοποιώντας ποτήρι με στενό στόμιο στο κόψιμο της ζύμης αποφεύγουμε να γίνουν τεραστία. Αφού τα γεμίσουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε και στην κατάψυξη. Τα ρίχνουμε κατευθείαν από την κατάψυξη στο βραστό νερό,και βράζουμε καλύτερα σε δόσεις, σε μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις ανέβουν πάνω από τον πάτο της κατσαρόλας, θέλουν κανένα τρία-τέσσερα λεπτά και τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο νερό συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, και τα περιχύνουμε με το φρέσκο βούτυρο και γιαούρτι. Καλή επιτυχία

Η πεθερά μου, τα Χριστούγεννα συνήθως τα έκανε με κιμά, και σε περίοδο νηστείας με πατάτα. Οπότε σκέφτηκα να παραθέσω όλες τις εκδοχές που γεύτηκα.Ταιριάζουν τέλεια και με γιαούρτη!!! Από όσο ξέρω από μαρτυρίες της γιαγιάς μου, στην περιοχή της Σαμψούντας την ζύμη την έκαναν προσθέτοντας εξ αρχής 2-3 αυγά, αναλόγως τις γευστικές προτιμήσεις. Και τα γέμιζαν μόνο με μυζήθρα.

Ευχαριστώ πολύ την γιαγιά μου και την πεθερά μου για τις γνώσεις, και τις υποδείξεις τους!!!

Καλή επιτυχία!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 5818
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 02-06-2008 15:56
 
Να το και το άλλο το τεμέτερον! 
Ντε φτας καλέ;  
Εμεις στην δικιά μας εκδοχή βάζουμε φέτα και ένα αυγό στην γέμιση και μόλις τα βγαλουμε σκέτο βουτυρο στο οποίο έχουμε τηγανίσει τρίμματα ξερου ψωμιου. 
Εκδοχή Σεβάστειας.
 
al1975

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 05/05/09 )