Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κοτόπουλο τσερέπα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από ELENIKT   
Πέμπτη, 29/05/08

Η τεχνική της τσερέπας απαντάται και στην γειτονική Κεφαλλονιά, είναι παραδοσιακό φαγητό της Ιθάκης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΣΕΡΕΠΑ: Η τσερέπα είναι μοναδικό φαγητό και αξίζει την ταλαιπωρία της παρασκευής του. Πολλοί λίγοι όμως έχουν τσερέπα το σκεύος δηλαδή που είναι απαραίτητο για την παρασκευή του φαγητού.Την τσερέπα φτιάχνουν εμπειροτέχνες από λευκό πηλό που έχουν ζυμώσει με μαλλιά από γίδα για να μη σκορπά εύκολα.

Στον Πλατρειθιά(χωριό Ιθάκης) υπάρχει μια περιοχή με πηλό, ο λεγόμενος κουταλάς, από όπου φτιάχθηκαν όλες σχεδόν οι τσερέπες του νησιού. Την πρώτη φορά η τσερέπα καίγεται, αφού στηριχθεί λοξά για δυο ώρες μέχρι να ασπρίσει. Ουσιαστικά η τσερέπα είναι ένα πήλινο καπάκι με το οποίο σκεπάζουμε το ταψί με το φαγητό. Συνήθως έχει ένα μεταλλικό στεφάνι με ένα χερούλι για ενίσχυση στο κάτω χείλος και ένα χερούλι από πηλό στην επάνω μεριά. Από την τρύπα του πάνω χερουλιού περνάμε ένα ξύλο για να την ανασηκώσουμε. Για να στέκεται η τσερέπα λοξά, όταν καίγεται, υπάρχουν πήλινα στηρίγματα τα τσερεποπόδαρα.Το τυπικό πιάτο είναι το κοτόπουλο τσερέπα, αλλά στο Περαχώρι (χωριό Ιθάκης)μαγειρεύουν κατσίκι ή και λαγό τσρέπα.

Υλικά:
  • 1 κοτόπουλο
  • Ανάλογες πατάτες
  • Ντομάτες
  • Λάδι, αλάτι πιπέρι
  • Λίγο κοπανισμένο σκόρδο
Εκτέλεση:

Σε ένα μεταλλικό ταψί που χωράει κάτω από την τσερέπα ετοιμάζω το κοτόπουλο ολόκληρο ή σε μερίδες. Πριν βάλω το κοτόπουλο και τις πατάτες στο ταψί, στραγγίζω και σκουπίζω τα υλικά καλά για να μην έχω νερά. Προσθέτω τις πατάτες και λίγα μεγάλα κομμάτια ντομάτας, όλα αλατισμένα, πιπερωμένα, πασαλειμμένα με σκόρδο με περιλουσμένα με λεμόνι.
Προσθέτω το ανάλογο λάδι. Μερικοί σκεπάζουν το κοτόπουλο με ένα βρεγμένο λαδόχαρτο για να μη το κάψει η τσερέπα όταν το κουπώσουν.
Στο μεταξύ, στο μέρος που θα κάψω την τσερέπα, ανάβω μια καλή φωτιά με ξύλα και κάρβουνα, δηλαδή σε ένα μεγάλο τζάκι ή στην φουφού της κουζίνας που είναι στρωμένη με πυρότουβλα ή πυλό. Πάνω από την φωτιά στηρίζω την τσερέπα λοξά με τα τσερεποπόδαρα, για να καεί πολύ καλά από μέσα. Στο μεταξύ έχουν ανάψει καλά τα κάρβουνα και έχει παραχθεί αρκετή στάχτη. Καθαρίζω την περιοχή κάτω από την τσερέπα, βάζω το ταψί και το σκεπάζω προσεκτικά. Θέλει προσοχή, γιατί η ζεστή τσερέπα σπάει εύκολα.
Μετά κλείνω τα χείλη της τσερέπας με στάχτη και κάρβουνα για να μην παίρνει καθόλου αέρα από έξω, αλλά και να μη φεύγουν οι ατμοί και η μυρωδιά του φαγητού. Αφήνω την τσερέπα σκεπασμένη για μια ή δυο ώρες. Όταν την ξεσκεπάσω το φαγητό είναι έτοιμο.

ΣΗΜ: Από τις συνταγές ithacanews.gr (Βιβλίο του Μιχ. Μαγουλά)

 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 11403
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 29-05-2008 22:47
 
Στη Ρούμελη την Τσερέπα τη λένε γάστρα και είναι φτιαγμένη από χοντρή λαμαρίνα κι η διαδικασία ψησίματος είναι περίπου η ίδια . 
Και βέβαια το φαγητό είναι φανταστικό ψημένο μ αυτό τον τρόπο ιδιαίτερα το γιουβέτσι κι οι πίτες.
 
xanthibax
2. 29-05-2008 23:14
 
xanthibax, Έχεις δίκιο το φαγητό έχει άλλη γεύση. Εδώ στην Ιθάκη την χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα
 
ELENIKT
3. 30-05-2008 09:00
 
θα πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα νόστιμο το φαγητό εκεί.
 
sgr
4. 30-05-2008 09:04
 
Έχω πάει στην Ιθάκη,αλλά δυστυχώς δεν δοκίμασα κάτι τέτοιο, ούτε καν που το άκουσα... Κρίμα! :sigh
 
Ranja
5. 30-05-2008 09:46
 
Οντως ειναι πολύ νόστιμο φαγητό κρίμα που δεν το δοκίμασες Ranja. Δοκίμασες το Ροβανί τοπικό γλυκό με ρύζι και μέλι θα σας γράψω την συνταγή είναι απόλαυση.
 
ELENIKT
6. 30-05-2008 11:35
 
Στις Σέρρες το αντίστοιχο σκεύος λέγε γάστρο. Όντως η διαφορά στη γεύση είναι τεράστια. Καμμία σχέση με το φούρνο.
 
Mary
7. 30-05-2008 14:09
 
και στην πατρα γαστρα το λεμε και ειναι πραγματι καταπληκτικος τροπος ψησιματος κανει το φαγητο πεντανοστιμο
 
sgrav
8. 30-05-2008 21:05
 
Στη βόρεια Ελλάδα γάστρα το λέμε! Η πήλινη λοιπόν γάστρα, ψήνει φαγητό ονειρεμένο στη γεύση! Προσωπικά σχεδόν τα εχω καταργήσει τα υπόλοιπα σκεύη για ψήσιμο στο φούρνο.
 
Stefi
9. 31-05-2008 00:26
 
Το έχω δοκιμάσει στην Ιθάκη .Το προσπάθησα σε απλή γάστρα ,κλείνοντας ερμητικά τη γάστρα με ζυμάρι ,γύρω γύρω .Το αποτέλεσμα όχι το ίδιο αλλά καλό.
 
konstantina

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 30/05/08 )