Ο τραχανάς είναι ένα παρεξηγημένο φαγητό από τους περισσότερους. Εμείς στην οικογένεια είμαστε «τραχανοχάφτες» αφού με τον τραχανά μεγαλώσαμε και συνεχίζουμε ακόμη να τον τρώμε με μεγάλη ευχαρίστηση. Η γιαγιά Ζωή εξάλλου είναι παραγωγός τραχανά που προμηθεύει όλο το σόι. Τον χρησιμοποιούμε ακόμη και στα γεμιστά, στις πίτες, στις σούπες. Η παρακάτω χυλόσουπα αποτελεί για μένα εκτός από ένα νοστιμότατο φαγητό (μπορώ να το τρώω κάθε μέρα) και ένα εξαιρετικό φάρμακο για κρυολόγημα ή ακόμη και για hung over.
Υλικά:
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- Νερό 1200-1300ml
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά γλυκό (σταρένιος κίτρινος)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά ξινό (λευκός)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
- 1 κούπα φέτα τριμμένη ή και παραπάνω
- 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- Λίγα κρουτόν
- Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε σ' αυτό το αλεύρι μέχρι να μυρίσει ωραία. Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε τον γλυκό και τον ξινό τραχανά, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην φουσκώσει και χυθεί. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 15-20 λεπτά περίπου και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, τη φέτα και την παρμεζάνα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρουμε με λίγα κρουτόν και μοσχοκάρυδο τριμμένο. Μπορούμε βέβαια να κάνουμε και παπάρα με ψωμάκι. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο αυτό το φαγητό το τρώμε όλες τις ώρες της ημέρας από πρωινό έως και βραδινό. Επίσης το καλοκαίρι το φτιάχνουμε κοκκινιστό με λίγη ντοματούλα τριμμένη και γίνεται επίσης πολύ νόστιμο. Καλή επιτυχία!!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 23258 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |