Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Βασιλόπιτα Σμυρναίικη Νο.02 (της Γιάννας) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από elie   
Σάββατο, 05/01/08
Πολύ αφράτη και νόστιμη βασιλόπιτα που δοκίμασα στη φίλη μου τη Γιάννα. Μου είπε ότι βρήκε τη συνταγή σε παλιά έκδοση του βιβλίου του Τσελεμεντέ.

Υλικά

  • 6 φλιτζάνια αλεύρι
  • 6 αυγά
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού βούτυρο ή βιτάμ
  • 1 ποτηράκι κονιάκ
  • 3 κουταλάκια μπέικιν
  • χυμός ενός πορτοκαλιού
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

για τη διακόσμηση

  • άχνη ζάχαρη ή
  • γλάσσο σοκολάτας

Εκτέλεση

  • Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αφήνετε στην άκρη.
  • Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτετε το λιωμένο (αλλά χλιαρό) βούτυρο, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό αλεύρι και τη μισή μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά να ενωθούν όλα τα υλικά. Συνεχίζετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι στο οποίο έχετε ανακατέψει το μπέικιν και την υπόλοιπη μαρέγκα, πάντα με ελαφρύ ανακάτεμα για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
  • Ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
  • Μόλις ψηθεί την αφήνετε να σταθεί 5' στο ταψί και ξεφορμάρετε να κρυώσει. Τότε τη γαρνίρετε είτε κοσκινίζοντας λίγη ζάχαρη άχνη είτε με γλάσσο σοκολάτας που θα φτιάξετε λιώνοντας κουβερτούρα μαζί με λίγο καλαμποκέλαιο και λίγο εβαπορέ.

Και του χρόνου!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 14970
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 17-12-2010 23:57
 
Παρα πολυ καλη η Βασιλοπιτα σου κ ευκολη.Κ του χρονου :) :)
 
STAMY
2. 29-08-2013 23:03
 
φαίνεται τόσο παραδοσιακή συνταγή... :)
 
forcella

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 07/01/10 )