Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Σιροπιαστά arrow Γαλακτομπούρεκο Νο.02 της Αρχοντίας
Γαλακτομπούρεκο Νο.02 της Αρχοντίας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 9
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Παρασκευή, 11/01/08
11012008_011_420
Υλικά (για περίπου 24 κομμάτια):
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 κούπα αμύγδαλο και καρύδι τριμμένα
  • 1 κουτ.γλυκού κανέλλα (και 2 μπορώ να πώ...)
  • 2-3 κουτ.σούπας ζάχαρη
  • βούτυρο λειωμένο (από βαζάκι) ή λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Κρέμα:

  • 3,5 φλυτζ. τσαγιού γάλα
  • 1 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 2-3 αυγά αναλόγως μεγέθους

Σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τους ξηρούς καρπούς, κανέλλα, και ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την κρέμα: βάζουμε να βράσει το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι πασπαλιστά και ανακατεύοντας για να μη σβωλιάσει. Ξαναβάζουμε στην φωτιά (χαμηλωμένη όμως) και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Ξανά κάτω από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε και προχωρούμε...


Τα φύλλα τα δουλεύουμε ανά δύο: στρώνουμε οριζόντια μπροστά μας ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε ελαφρά με το πινέλο, πασπαλίζουμε με το μείγμα του καρυδιού, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, και το βουτυρώνουμε και αυτό.

Κόβουμε τα δύο φύλλα μαζί σε 4 λωρίδες, και βάζουμε από μια κουταλιά κρέμα στην άκρη της κάθε μιας. Δαχτυλάκι στην κρέμα δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν είμαστε σίγουροι για τα αυγά, γιατί δεν έχουν ψηθεί ακόμη.

Τυλίγουμε χαλαρά 3-4 τούμπες, διπλώνουμε τις άκρες να κλείσει ο κύλινδρος, βουτυρώνουμε πάνω στο δίπλωμα και ολοκληρώνουμε το τύλιγμα. Βουτυρώνουμε το μπουρέκι γύρω γύρω και τοποθετούμε στη λαμαρίνα σε αντικολλητικό χαρτί. Να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους, ώστε αν ανοίξει κανένα στο ψήσιμο και χυθεί η κρέμα του, να μην χαλάσει και τα υπόλοιπα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς με αέρα, στην μέση του φούρνου, 30-35 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 10 περίπου λεπτά. Στρώνουμε τα μπουρέκια σε ένα βαθύ σκεύος και τα λούζουμε με σιρόπι. Μόλις κρυώσει το σιρόπι τα βγάζουμε - όσο τράβηξαν... τράβηξαν - για να μείνουν τραγανά.
Εναλλακτικά: Αντί να σιροπιάσουμε, πασπαλίζουμε απλώς με άχνη και κανέλλα, και έχουμε "μπουγατσίνια της Αρχοντίας".

11012008_012_420

Προσθήκη ως Αγαπημένο (57) | Εμφανίσεις: 32282
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (12)
1. 11-01-2008 19:33
 
Φανταστικό Αρχοντία. Γειά στα χέρια σου.
 
sgr
2. 11-01-2008 21:24
 
μμμμμ Αρχοντια τελεια φαινονται μας ξελειγωσες θα τα φτιαξω κι,εγω!! :p :p :p :p :p :p
 
SOULAPAPAF
3. 12-01-2008 22:20
 
Κάτι τέτοια, αλλά με γέμιση καρύδας έφτιαχνε μια φίλη της μαμάς μου και τα κάναμε σκόνη... Τώρα και με γέμιση κρέμας.... Υπέροχα! :) Ξερογλύφομαι λέω. 
 
Ευχαριστούμε Αρχοντία! :) (Και για την ανάλυση της συνταγής σου!)
 
Pan
4. 14-01-2008 13:33
 
Α, καλά... θα ξετρελαθεί ο καλός μου!! εγώ αρχοντία κάνω το γαλακτομπούρεκο της βέφας αλλά θα δοκιμάσω σίγουρα κι αυτό. Αλήθεια πόσα ρολάκια μπορεί κανείς να φάει?? πω πω τι έχω πάθει με τα γλυκά...
 
zoi
5. 14-01-2008 13:44
 
Αρχοντία συνεχίζουμε το τύλιγμα μέχρι τέλους στην κάθε λωρίδα ή μόνο 3-4 στροφές ? Θα δοκιμάσω άμεσα την συνταγή σου ..
 
ATA
6. 14-01-2008 16:02
 
Στις 3-4 στροφές διπλώνουμε τις άκρες για να κλείσουμε μέσα την κρέμα, και συνεχίζουμε το τύλιγμα μέχρι να τυλιχτεί όλη η λωρίδα. 
 
Το κλασσικό γαλακτομπούρεκο μου αρέσει μόνο την πρώτη ώρα. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα φύλλα, δεν το θέλω καθόλου. Και γενικά όλα τα σιροπιαστά τα προτιμώ μελωμένα αλλά τραγανά χωρίς να λιμνιάζουν στα σιρόπια.
 
arhontia
7. 14-01-2008 16:31
 
Ευχαριστώ Αρχοντία !! θα το δοκιμάσω σύντομα...
 
ATA
8. 11-04-2009 20:22
 
Αρχοντία μου, συνάδελφε, είσαι υπέροχη σε όλα σου!!! Μπράβο σου κούκλα μου. Τι είναι αυτό πάλι που μας έδωσες; Και τί εμφάνιση; και τι φωτογραφίες; Χίλια μπράβο σου!!!! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
 
pastaflora
9. 06-05-2009 10:22
 
Τα έφτιαξα προχθές είναι πολύ νόστιμα και τραγανά γαλακτομπουρεκάκια αλλά και σαν μπουγατσίνια είναι καλά.
 
smp
10. 04-09-2009 17:54
 
Καποια στιγμη θα τα φτιαξω και εγω γιατι ειναι το λατρεμενο μου γλυκο! Υπεροχη η παρουσιαση,εχω μεινει. Να ρωτησω κατι,αν δεν βαλω τους ξηρους καρπους ενδιαμεσα στα φυλλα θα χασει απο τη γευση του? Γιατι τα γαλακτομπουρεκα που τσακιζω απο το ζαχαροπλαστειο δεν εχουν ξηρους καρπους,εχουν μονο κρεμα. Ευχαριστω!
 
Elbira
11. 05-09-2009 13:23
 
Και σκέτη κρέμα μια χαρά γίνεται! Η γεύση είναι ίδια με του απλού γαλακτομπούρεκου, η εμφάνιση μόνο αλλάζει. Καλή επιτυχία!!
 
arhontia
12. 13-01-2010 10:27
 
φαίνονται τέλεια! θα τα φτιάξουμε σίγουρα! ευχαριστούμε
 
Yianna78

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 03/12/10 )